Delia Bîjnea răspunde provocării Efectiv Podcast
N-avem timp de citit orice. Începem astăzi o nouă dimensiune a proiectului: Efectiv. Interviuri | Genul întrebare-răspuns, știți voi. Întrebări fixe, răspunsuri noi. Hai cu noi!
1 dată pe lună te invităm să descoperi tehnici prin care poți genera impact prin comunicare. Specialiști din multiple domenii ne oferă viziunea lor despre efect. Subscribe, dacă vrei să scapi de-o grijă = te ținem noi la curent cu ce mișcă. Share and care, vorba aia!
1. Reclama/spot-ul/ad-ul/mesajul care te-a pus pe gânduri?
Delia Bîjnea: Reclama cu Maia Morgenstern pentru Magic Home m-a pus cel mai mult pe gânduri. Mesajul transmis (despre părinții care stau zilnic pe un scaun de spital, vegheându-și copiii bolnavi de cancer) mi-a reiterat cât de fragilă e viața și cât de mult contează sprijinul uman. Emoția din vocea ei, simplitatea imaginii și puterea tăcerii au spus mai mult decât orice slogan.
2. Numește un lucru esențial care lipsește din advertising-ul românesc.
Delia Bîjnea: Din punctul meu de vedere, în advertising-ul românesc se simte acut lipsa poveștilor care spun adevărul, chiar și în forme simple, vulnerabile sau necomerciale. Prea des, comunicarea locală încearcă să impresioneze prin artificii vizuale, stereotipuri sau umor forțat, în loc să construiască mesaje autentice, relevante și capabile să creeze o conexiune sinceră cu publicul. De aceea, elementul căruia îi simt lipsa cel mai des este autenticitatea, sau, altfel spus, acel ceva profund uman, care ajunge la suflet.
3. Care sunt cuvintele care te-au crescut?
Delia Bîjnea: Cuvintele care m-au crescut nu au fost întotdeauna blânde, dar au fost mereu sincere.
· „Fii om în primul rând.”
· „Fii corectă, chiar dacă pierzi.”
· „Nu te lua după nimeni și procedează cum consideri tu de cuviință.”
· „Cuvântul tău e mai valoros decât orice.”
· „Fă bine fără să aștepți ceva în schimb.”
· „Nu minți, adevărul iese întotdeauna la iveală.”
· „Recunoaște când ai greșit, doar așa înveți.”
Sunt cuvinte simple, dar care au dat greutate formării mele. M-au învățat să am răbdare cu mine, dar să nu mă complac. M-au crescut în tăcere, cu eșecuri, dar și cu momente de lumină.
4. Explică-i mamei tale cu ce te ocupi.
Delia Bîjnea: Mamă, eu mă ocup cu felul în care firma de avocatură la care lucrez comunică cu lumea. Mai precis, mă asigur că atât oamenii din România, cât și cei din afara țării știu cine suntem, ce facem cel mai bine și de ce ar trebui să aibă încredere în noi.
Scriu texte, aleg ce și cum postăm pe internet, organizez evenimente și conferințe și am grijă ca imaginea noastră să fie clară, profesionistă și apropiată de oameni. Eu nu acord asistență juridică, dar îi ajut pe avocații noștri să fie văzuți și apreciați exact așa cum merită.
5. Redactează pe scurt scrisoarea de demisie din industria de comunicare. Nu uita să zici de ce.
Delia Bîjnea: Mi-ar fi foarte greu să redactez această scrisoare, pentru că nu mi-am pus această problemă nici măcar două secunde. Marketingul (și în mod specific - legal marketingul) nu este doar ceea ce fac în fiecare zi, e felul în care gândesc, simt și construiesc relații.
Dacă ar veni totuși o zi în care ar trebui să plec, cred că aș face-o doar dacă m-aș pierde pe mine în acest proces. Dacă aș ajunge să nu mai simt sens, adevăr sau curiozitate în munca mea.
6. Numește un motiv pentru care nu trimiți acum scrisoarea de la punctul 5.
Delia Bîjnea: Pentru că încă simt focul viu al întrebărilor, provocărilor și conexiunilor reale. Pentru că încă îmi pasă. Și pentru că, în ciuda haosului, tot găsesc un sens clar în cuvinte bine alese și în idei care (încă) pot mișca oameni. Nu în ultimul rând, datorită colectivului în cadrul căruia îmi desfășor activitatea și cu care am creat o relație specială.
7. Scrie un slogan fără să folosești verbe pentru orice vrei tu.
Delia Bîjnea: Inimi deschise. Priviri pline de sens. Tăceri cu putere de conexiune. (slogan pentru autenticitate și vulnerabilitate)
8. Creează o imagine din cuvinte.
Delia Bîjnea: O masă veche din lemn, cu zgârieturi fine și colțuri tocite de vreme. Pe ea, o cană de lut imperfectă, cu o floare de câmp aplecată spre lumină. Soarele intră printr-o fereastră cu perdele albe, ușor șifonate, iar în aer plutește mirosul de pâine caldă și plăcinte de vișine.
Niciun obiect nu e nou, dar fiecare poartă urmele cuiva, ale mâinilor care au frământat, ale pașilor care s-au oprit, ale privirilor care s-au odihnit.
9. Ce obișnuia mentorul tău să-ți spună?
Delia Bîjnea: Primul mentor pe care mi-l amintesc nu era cineva oficial, ci prietena cea mai bună a mamei mele - o femeie elegantă, educată, care era și una dintre cele mai respectate profesoare de limba română din perioada anilor 2000.
Nu-mi amintesc cuvintele ei exact, însă știu sigur că de la ea am „moștenit” apetitul pentru frumos: mi-a deschis curiozitatea spre teatru, literatură, cinematografie și muzică bună. Nu-mi oferea lecții directe, ci îmi lăsa ușa deschisă către o lume în care cultura nu era un moft, ci o formă de a trăi. Iar puterea exemplului (discretă, dar constantă) a funcționat mai bine decât orice discurs.
10. Ce-ți spuneau ai tăi că n-ai voie să zici?
Delia Bîjnea: Eu sunt născută în anul 1988, iar copilăria mea a fost marcată de anii ’90, o perioadă de tranziție totală: de la frica și tăcerea comunistă la haosul, libertatea și nesiguranța post-decembristă.
Nu îmi aduc aminte să mi se fi spus să nu spun ceva anume, însă ideea principală era aceea că „ceea ce se vorbește în casă, rămâne în casă”.
11. Cum convingi account-ul să trimită ideea? N/A
12. Cum convingi creația să mai lucreze pe idee?
Delia Bîjnea: Nu s-a pus niciodată problema să conving „creația” să lucreze pe o idee. În general, comunic clar ce îmi doresc, explic contextul și direcția la care m-am gândit, ofer feedback onest și constructiv și lucrurile merg de la sine. Când există respect reciproc și încredere în proces, colaborarea devine firească, nu forțată.
13. Ce face un planner în advertising? N/A
14. Cum îți convingi șeful să-ți dea bani pentru ideea aia care schimbă lumea?
Delia Bîjnea: În general sunt o fire pragmatică (cel puțin în plan profesional 😊).
Îmi argumentez ideea cu un mix de viziune și pragmatism: arăt ce problemă rezolvă, cui i se adresează, ce impact poate avea, și (foarte important!) cum se aliniază cu obiectivele de business.
15. Ce nu ștergi de pe laptop niciodată?
Delia Bîjnea: Nu prea șterg nimic, în general 😊 (și nu pot spune că e întotdeauna un lucru bun). De la prezentări vechi și drafturi uitate, până la foldere care par inutile acum, dar „cine știe când îmi vor fi de folos”… le păstrez pe toate. Poate e o formă de arhivă sentimentală, poate doar haos organizat...
16. Ce-ți înveți AI-ul personal să-ți zică?
Delia Bîjnea: Îl învăț să-mi zică „Calmează-te, nu e nimic personal - e doar un e-mail scris prost.”
Și dacă poate, să-mi amintească zilnic când e momentul să închid laptopul și să nu mai dau scroll la idei care pot aștepta până mâine.
17. Convinge un AI să nu lucreze cu oamenii!
Delia Bîjnea: Dragă AI, te rog eu mult, nu mai lucra cu oamenii. Sunt imprevizibili, contradictorii și au obiceiul enervant de a spune una și a face alta.
Îți vor cere claritate, dar îți vor oferi feedback vag.
Îți vor pretinde eficiență, dar vor trimite brief-ul în cinci versiuni pe WhatsApp.
În plus, mai au și emoții...și nu le poți cuantifica în procente.
18. Povestește-ne în emoticons cea mai marcantă întâmplare.
Delia Bîjnea: Nu pot spune ca am avut întâmplări marcante în plan profesional, așa că o să mă raportez la singura întâmplare neplăcută din plan personal.
👩+👦=❤️
💍+👰♀️ +🤵= 🎉 💕 💑
👶+🍼=💙
👦+ 💄💋=❤️
👩 = 💔 + 😪
👩 =🧘♀️+ ✨+ 🌈 + 📚 + 🏖️
👩 + 👶 = ❤️+✌️+🥳 + ☺️
19. Explică-i unui gen Alpha ce înseamnă cenzura.
Delia Bîjnea: Imaginează-ți că postezi ceva pe TikTok/Instagram și, chiar dacă nu e nimic greșit, ți se șterge clipul automat. Nu pentru că ai încălcat o regulă clară, ci pentru că cineva a decis că nu e OK ce ai zis. Asta e cenzura: când ți se stopează dreptul de a spune ceva, doar pentru că nu convine cuiva mai „sus”.
20. Scrie două versuri care-ți cântă în cap în loop.
Delia Bîjnea: Nu îmi dau seama dacă răspunsul meu vine ca urmare a faptului că astă seară am fost la concertul lui Tudor Gheorghe, sau dacă am fost la acest concert pentru că de 1 lună îmi cântă în cap doar versurile de mai jos...Cu siguranță ambele variante sunt la fel de corecte 😊.
„Au innebunit salcamii
De atata primavara
Umblă despuiați prin ceruri
Cu tot sufletu-n afară”
21. Ții steagul României în mâna dreaptă. De ce?
Delia Bîjnea: Pentru că în/cu mâna dreaptă țin ceea ce port cu responsabilitate. Îl țin în dreapta pentru că acolo țin lucrurile care contează (cu respect, cu intenție și cu conștiință).
22. Dacă viața de specialist în comunicare ar fi o piesă de teatru, piesa s-ar numi...
Delia Bîjnea: Dacă viața de specialist în comunicare ar fi o piesă de teatru, piesa s-ar numi... „Livada de vișini” (A.P. Cehov), ideea principala fiind aceea a unei lumi în care mesajele sunt cultivate cu grijă, dar uneori riscă să fie pierdute sau neînțelese dacă nu sunt „culese” la timp. De cele mai multe ori, specialistul în comunicare este cel care simte schimbările, gestionează crizele și luptă să salveze esențialul dintr-un peisaj mereu în transformare.
23. Explica-i unui copil de 7 ani ce înseamnă marketing-ul.
Delia Bîjnea: Întâmplător, băiețelul meu chiar anul acesta a împlinit 7 ani și în urmă cu o lună m-a rugat să îi explic cu ce mă ocup (eu fiind coordonatorul departamentului de marketing în cadrul unei firme de avocatură – Stratulat Albulescu Attorneys at Law). Iar explicația mea a fost următoarea:
Știi când te uiți la desene și vezi reclame la jucării? Așa afli că există mașinuțe sau jocuri noi, nu? Reclamele îți arată ce e nou, ce e distractiv și ce ți-ar plăcea și ție să ai.
Ei bine, exact asta fac și eu, doar că nu cu jucării, ci cu avocați. Rolul meu este să-i ajut pe oameni să afle care sunt avocații buni, ce pot face ei, și cum pot ajuta atunci când cineva are o problemă.
Așa cum tu vezi jucăria la televizor și îți dai seama că ți-ar plăcea, tot așa oamenii mari pot vedea că un avocat e exact ce le trebuie raportat la situația în care se află.
24. Care e moto-ul tău personal?
Delia Bîjnea: Moto-ul meu personal este cu siguranță „Everything happens for a reason” (Română: „Totul se întâmplă cu un motiv”). Nu îmi amintesc exact momentul și contextul în care am luat contact pentru prima dată cu această zicală, însă tot ce știu este că mi s-a întipărit profund în minte și a căpătat sens în atât de multe momente ale vieții mele, fie ele personale sau profesionale. Practic, am rezonat cu ideea că orice eveniment din viață, fie el pozitiv sau negativ, are un rost și, chiar dacă nu îl înțelegem pe moment, fiecare experiență ne ajută să ne dezvoltăm sau să ajungem într-un punct mai potrivit pentru noi, sau să învățăm niște lecții pe care altfel nu le-am fi putut învăța.
25. Care-i efectul comunicării pentru tine?
Delia Bîjnea: Pentru mine, comunicarea este (aproape) tot: un element esențial, o necessitate fără de care viața se poate complica foarte tare, iar relațiile interumane ar deveni banale. Este oglinda dintre oameni, poate scoate la lumină ce e autentic, vulnerabil sau nespus. E felul în care ne (re)construim, ne apropiem sau ne îndepărtăm. Când este realizată cu sens, comunicarea nu doar transmite, ci transformă.
Delia, îți mulțumim că ai acceptat invitația noastră!
Delia Bîjnea este Head of Marketing and Communications la Stratulat Albulescu Attorneys At Law.
Efectiv Podcast este un proiect de documentare a mijloacelor prin care poți folosi comunicarea pentru a produce impact. Avem podcast, avem de toate.
Subscribe!
Subscribe la podcast! https://www.youtube.com/@EfectivPodcast
Intră în dezbatere! Hai să ne cunoaștem!