Gestalt și UX | Ce-am învățat despre comunicare în 3 ani de Psihologie și Științe Cognitive #1
La 35 de ani am început a doua facultate. La 38 am terminat-o. Oficial, sunt parte din prima promoție de absolvenți ai programului Psihologie și Științe Cognitive (română).
Programul este proaspăt introdus de Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București. Este singurul program de licență din România cu un profil interdisciplinar, dedicat înțelegerii minții umane. În acești 3 ani, am învățat despre nenumărate elemente care explică efectele comunicării. Așa că, timp de câteva editoriale, voi încerca să vorbesc despre o parte din ele chiar aici la Efectiv Podcast.
Astăzi, despre legătura dintre principiile Gestalt și UX (User Experience).
OK, probabil te-ai surprins gândind măcar o dată ceva de genul „totul este percepție”. Eu unul o spuneam toată ziua bună ziua în urmă cu niște ani. Doar că amândoi știm că nu se susține. Nu totul e percepție. De fapt, de multe ori nici percepția nu e chiar ceea ce pare.
De exemplu.
Știi cum îți dă mașina eroare la senzori și iar te gândești la drumurile spre service pe care trebuie să le faci?
Senzorii umani preiau informații din mediu, desigur. Apoi trimit „la centru” - bun, știm asta. Problema e că se pot înșela.
De exemplu.
Poate fi un fals pozitiv: poți auzi un foșnet care sună a șarpe, și când colo sunt niște frunze bătute de briză.
Și apoi și „centrul” se poate înșela.
De exemplu.
Ai băut 4 cafele și nu e nici prânzul. Corpul începe să intre într-o zonă de stres - mintea percepe amenințare. Te răstești la colegii din birou și nici nu știi de ce. Și tot ce-ți trebuia de fapt era multă apă (poate și ceva de mâncare).
Viziunea Gestalt = totul este mai important decât piesele care-l constituie, luate separat.
De exemplu.
Felul în care percepem un Landing Page pe care te înscrii pentru premiile la înghețata pe care ai mâncat-o în parc poate fi influențat de această viziune.
Percepția este influențată de principii de economie cognitivă (termenul este inventat – n.red). Reformulând, Gestaltiștii au găsit ceva foarte important: tendința minții noastre este să facă ordine în lucrurile pe care le percepem. Motivul e simplu: economie de resurse.
De exemplu.
O lumină clipește, urmată de alta într-o poziție diferită. Creierul nostru percepe o mișcare continuă între ele, deși între poziții e doar întuneric. Stroboscop.
Pe premisa asta putem face referire la o multitudine de principii. Cum ar fi:
Principiul proximității
= elementele apropiate sunt percepute ca grupuri, așa că vedem trei perechi de linii, nu șase separate — ceea ce poate duce la interpretarea figurii ca parte din patru bare verticale continue, care se extind în afara cadrului.
Principiul asemănării
= elementele care seamănă tind să fie grupate împreună.
Principiul bunei continuări
= tendința asta de a decide că vedem liniaritate fără să avem motive logice să fie așa.
Alte principii interesante pe care le poți folosi în comunicarea vizuală ar putea fi:
Similaritate: elemente cu aspect similar sunt percepute ca având aceeași funcție.
Închidere (Enclosure): încadrările vizuale creează grupe perceptuale clare.
Închidere perceptuală (Closure): mintea completează formele incomplete.
Continuitatea: privirea urmează linii fluide – important în layout și navigare.
Conectare: liniile/arc care unesc elemente implică o relație logică.
Destin comun (Common Fate): mișcarea sincronizată implică apartenență comună.
Prägnanz (Simplitate): creierul favorizează forme simple, ușor de recunoscut.
Figură–fundal: separăm automat obiectele principale de fundalul vizual.
Acest editorial este scris la invitația Efectiv Podcast, singurul podcast din România care urmărește să descopere cum comunicarea poate să contribuie la o lume mai bună, prin discuții bazate pe date empirice și dezbateri cu experți din sectoare multiple.
Ioan Ungureanu este co-host & content strategist Efectiv Podcast, Communication Product Developer la pastel și fondator la DadsAround.
Îl poți citi pe Ioan o data pe lună, chiar aici. Îl poți asculta punând întrebări invitaților Efectiv Podcast miercurea, o data la 3 săptămâni, aici. Subscribe la #EfectivPodcast și lasă-ne pe noi să te anunțăm când publicăm ceva nou.