Ioan Ungureanu, despre efectul gândului în comunicare #1
Memoria ta poate fi mai bună începând de acum. Uite cum
Acest editorial este un experiment de gândire. Îmi propun să îți demonstrez că tot ce am învățat în școala gimnazială sau în liceu despre memorie – și eu, și (probabil) și tu - e demn de a fi uitat. În schimb, ceea ce vom face în rândurile care urmează s-ar putea să rămână cu tine. Și cu mine.
....
6 cartofi dulci
3 ridichi
3 perechi de ciorapi colorați în steagul României
5 sticle de apă plată la 2l
1 pachet de unt
10 ouă bio
1 săpun lichid pentru piele sensibilă
1 cutie de detergent de rufe pernuțe
2 legături de pătrunjel
3 chifle
3 sticle de chefir
În acest experiment, îți voi arăta că poți reține lista mea de cumpărături.
Înainte să citești textul care urmează, te rog să închizi ochii și să vizualizezi Piața Universității din București.
Respiră lung de 2-3 ori și rămâi cu ochii închiși până vezi întreaga piață... intersecția, pasajul de la metrou, zona aia cu Teatrul Național, Universitatea în renovare, statuile de vizavi, etc.
Gata? Bun.
Acum voi crea niște imagini, unele chiar ieșite din comun. Citește-le, încearcă să le vizualizezi. Lasă-te în voia textului.
....
Ieși din metrou pe peron. O iei pe scările rulante. Vrei să urci treptele, dar nu ai loc de cei 6 cartofi dulci uriași, care blochează partea stângă, pe unde ar trebui să fie culoarul liber. Fiecare dintre ei râgâie în gura mare. Și toți au acest obicei enervant de a se scărpina în ureche cu degetul mic. Degetul mic are unghia lăsată special mai lungă.
Finalmente ajungi în pasaj. Încerci să descifrezi în ce direcție să o iei, când îți cad ochii pe un flash mob scos din cărți: 3 actori îmbrăcați în ridichi fac dansul primăverii. Totul se întâmplă pe o melodie trap – nimeni n-a pierdut timpul să cenzureze limbajul vulgar. Cele 3 ridichi se agită într-un număr bizar de acrobație combinat cu dans de stradă.
E aglomerat, fiindcă în jur s-au strâns foarte mulți. Totul se oprește brusc când cele 3 ridichi aruncă spre public, pe rând, 3 perechi de ciorapi colorați în steagul României. Înțelegi că dansul era de fapt un protest făcut de agricultori români.
Ieși din pasaj, mergând de data asta pe scări, spre Teatrul Național. La mijlocul drumului, pe o treaptă, vezi 5 sticle de apă plată care au prins viață. Se ceartă de mama focului – 2 dintre ele spun că ar trebui să moară, fiindcă plasticul poluează. Celelalte 3 spun că fără plastic nu ar putea să ajungă la oamenii care vor să bea apă sănătoasă.
Ajungi la grupul statuar "Căruța cu paiațe" din fața Teatrului Național. Personajele cunoscute ale operelor lui Ion Luca Caragiale au prins viață. În mijlocul căruței a apărut de nicăieri un corp de bucătărie. Pe corpul de bucătărie stă o plintă electrică. Pe ea stă o tigaie. 11 personaje trec pe rând și umblă la tigaie. Mai întâi primul personaj, Dandanache, pune 1 pachet întreg de unt în tigaie. Apoi toate celelalte 10 personaje trec și sparg pe rând câte un ou în tigaie. Corpul de bucătărie este decorat cu un cofraj de ouă pe care scrie „ouă BIO”.
Brusc simți nevoia să te speli pe mâini. Într-un firesc perfect organic, te duci la chiuveta din bucătărie, printre personajele vii care pregătesc omleta și te speli pe mâini. Din fericire găsești acolo 1 sticlă plină de săpun lichid pentru piele sensibilă. Sticla de săpun lichid este așezată chiar lângă 1 cutie de detergent de rufe, pernițe. Realizezi că lângă chiuvetă se află și o mașină de spălat care învârte de zor o grămadă de haine. Te speli pe mâini și pleci.
Te întorci în pasaj, de parcă vrei să încerci să găsești o ieșire mai întreagă la cap. Ieși pe partea cu statuile de vizavi de clădirea Universității. Când te uiți în sus, observi că Mihai Viteazul toacă 2 legături de pătrunjel în aer și le strigă personajelor de lângă teatru „Omleta aia trebuie cucerită cu un pic de verdeață”.
Un pic mai în față, Ion Heliade Rădulescu. Se uită la tine reverențios, ținând în mâna dreaptă 3 chifle calde și îți spune „te rog să te întorci și să le dai și chiflele astea; e nesănătos să mănânce fără”.
Apoi, parcă tras ca de magnet, înaintezi spre Gheorghe Lazăr. Acesta se uită la tine, se uită la carte și începe să îți citească: „chefirul are proprietăți esențiale pentru microbiomul intestinal.” Scoate de nicăieri o plasă cu 3 sticle. Se uită înapoi la tine și îți spune „dacă tot de duci la colegii de lângă teatru, te rog să iei și aceste 3 sticle de chefir”.
.....
Felicitări!
Tocmai ai exersat metoda Loci. Loci înseamnă locuri în latină. Iar metoda asta de memorare este la fel de veche precum istoria modernă, aia de o numim adesea „era noastră”.
Creativitatea îmbunătățește memorarea
Modern vorbind, i se mai spune tehnica Mind Palace. Sherlock Holmes, anyone?
Pe scurt, vorbim de cogniția spațială. Un mecanism rezultat din evoluția noastră ca specie, care ne-a poziționează ca fiind extremi de buni în a reține spațiile unde găsim fructe ce pot fi culese, dar și extrem de rapizi în a reține comportamentul fiarelor care ar putea să ne sfâșie.
Sigur, astăzi vrem să reținem alte lucruri. Și aici intervine creativitatea.
Cu cât suntem mai abili în a lega informațiile plictisitoare pentru creierul nostru cu elemente care ne interesează (evolutiv vorbind), cu atât vom coda mai bine informația și o vom reține pe termen mai lung.
Cogniția spațială se referă la procesele prin care oamenii dobândesc, organizează, utilizează și revizuiesc cunoștințele despre mediile spațiale. Aceasta include percepția, memoria și raționamentul cu privire la relațiile spațiale și la mișcarea prin spațiu, jucând un rol esențial în navigare, localizarea obiectelor și imaginația mentală.
Uite, dacă vrei să mai exersezi, îți las aici tehnica spartă în 5 pași simpli.
5 pași pentru a deveni expert în Metoda Loci
1. Alege un spațiu bine cunoscut – de exemplu, casa sau biroul tău (se activează harta mentală).
2. Definește puncte de ancorare – locații distincte și clare (folosește chunking spațial).
3. Creează imagini vii, emoționale sau bizare pentru informație – activează ariile de asociere vizuală.
4. Plasează fiecare imagine, în ordine, de-a lungul rutei – leagă datele de spațiu (hartă independentă de sine).
5. Reamintește-ți informațiile parcurgând mental ruta – declanșează recuperarea secvențială prin codificare spațial-temporală.
Acest editorial este scris la invitația Efectiv Podcast, singurul podcast din România care urmărește să descopere cum comunicarea poate să contribuie la o lume mai bună, prin discuții bazate pe date empirice și dezbateri cu experți din sectoare multiple.
Ioan Ungureanu este co-host & content strategist Efectiv Podcast, Communication Product Developer la pastel și fondator la DadsAround.
Îl poți citi pe Ioan lunea, o data pe lună, chiar aici. Îl poți asculta punând întrebări invitaților Efectiv Podcast miercurea, o data la 3 săptămâni aici. Subscribe la #EfectivPodcast și lasă-ne pe noi să te anunțăm când publicăm ceva nou.