Ioan Ungureanu despre efectul gândului în comunicare #2
Paștele nu e fericit. Dar tu ai putea fi
Am crescut într-o atmosferă religioasă. N-am simțit că suntem uși de biserică niciunul din familie. De Înviere, ajungeam inevitabil să ascult conversații de șantier, la marginea orașului - în timpul slujbei, în curtea bisericii. Urma apoi starea sumbră și de tristețe - simulate, peste care se așezau grăsane setea pentru vin și foamea pentru dezmăț culinar de la mijlocul nopții - de mai târziu.
Nelipsiți, desigur, ateii. Autoproclamații salvatori ai decenței laice, de regulă aparținători mândri ai clubului intelectualilor. Îi mai vedeai mergând în club de Înviere. De regulă, aceeași vecini preocupați să dea acele găuri cu bormașina în Vinerea mare.
Stai, ai răbdare, acum încep și cu autocritica.
Pe mine m-aș include în clubul inerția. Un grup select al celor confuzi care stau în perpetum inobilae ani de zile până într-o zi, când se trezesc parcă din hipnoză și realizează că pot lua singuri decizii.
De exemplu, mult mi-a luat să realizez că Paștele nu este un moment de bucurie. Dar că eu pot să decid să fie.
Ne urăm să fie fericit. La fel și cu Anul Nou; nu mai zic de Crăciun. Dar un concept nu poate fi o emoție. Decât dacă...
Sigur, nu știm nici acum exact ce este fericirea. Dar hai să lucrăm cu o definiție mai la îndemână - stare de bine.
Deci un concept nu poate fi o emoție decât dacă emoția asta este un efect.
Ori în acest caz există niște procese pe care le poți documenta în timp ce se produce acel fenomen.
Altfel spus, starea de bine este o urmare a unor mecanisme.
Biologice, neurologice? Da. Hormoni, neurotransmițători, razele soarelui, aerul curat, antioxidanții din afine, grăsimile saturate de pe raft cumpărate? Da. Toate. Împreună. Și diferit.
Ce complicat sună.
Și atunci? Ce pot face să fiu fericit de Paște?
Găsește-ți oamenii. Acolo sunt sărbătorile. Cu ei, pentru ei, datorită lor.
Împreună e cam singurul mod prin care specia noastră este codată să fie organic fericită. Câte-o clipă.
Și-apoi, de ce să ne opunem milioanelor de ani de evoluție?
Un Paște Fericit alături de cei dragi!
Acest editorial este scris la invitația Efectiv Podcast, singurul podcast din România care urmărește să descopere cum comunicarea poate să contribuie la o lume mai bună, prin discuții bazate pe date empirice și dezbateri cu experți din sectoare multiple.
Ioan Ungureanu este co-host & content strategist Efectiv Podcast, Communication Product Developer la pastel și fondator la DadsAround.
Îl poți citi pe Ioan lunea, o data pe lună, chiar aici. Îl poți asculta punând întrebări invitaților Efectiv Podcast miercurea, o data la 3 săptămâni aici. Subscribe la #EfectivPodcast și lasă-ne pe noi să te anunțăm când publicăm ceva nou.