Ioana Duca, despre efectul percepției în comunicare #2
Ce zici când nu știi ce să zici?
Ce percepție generează cuvintele în comunicarea comercială și cum facem ca acest efect să aibă forma pozitivă, de impact pe care ne-o dorim? Care sunt tehnicile și mecanismele prin care construim o impresie fidelă omului din spatele vorbelor? @IoanaDuca, Co-host Efectiv Podcast și PR & CSR Manager pastel, ne răspunde la aceste întrebări. Un editorial despre efectul percepției în comunicare, publicat o dată pe lună.
Ce zici când nu știi ce să zici?
Sunt momente în care gândurile se înnoadă. Nu pentru că nu știi, ci pentru că simți prea mult. Sau poate prea puțin. Și parcă toate cuvintele îți scapă printre degete. Și e ironic, pentru că în meseria mea, cuvintele sunt tot ce am - instrumentul, dar și riscul. Scutul și arma. O pendulare constantă între bine și rău, o busolă în momente de criză sau o ancoră de curaj.
Iar dacă lucrezi în comunicare, știi cum e.
Ai senzația că trebuie să livrezi mereu – calm, repede, clar, coerent, emoționant, relevant. Să traduci ce e neclar. Să explici ce doare. Să alegi tonul potrivit când nu îl definește nimeni. Dar ce faci când mintea ta devine o coală albă? Când ți se cere să aduci claritate și tu nu vezi nimic limpede?
Am trecut prin asta de mai multe ori decât aș fi crezut posibil. La început, mă speriam. Apoi, am învățat că uneori ai voie să spui: „Am nevoie de un moment. Ca să nu arunc vorbe alandala, înainte de a înțelege ce e cu adevărat de spus.”
Nu e ușor. Nici confortabil. Dar e onest.
Și în meseria asta, onestitatea valorează mai mult decât viteza. E un paradox, nu? Să lucrezi cu mesajele, dar să înveți când să nu livrezi niciunul. Să știi să taci nu pentru că n-ai nimic de spus, ci pentru că încă nu ai spus ce trebuie. Și da, e important să știi cum formulezi un comunicat, cum gestionezi o criză, cum așezi un mesaj într-o campanie. Dar mai important decât atât e să simți când nu e momentul.
Comunicarea începe, uneori, din liniște. Din observație. Dintr-o emoție care încă nu s-a tradus în cuvinte, dar care e acolo, prezentă. În PR nu jonglezi doar cu strategii și concepte. Te întâlnești cu stări, mai ales când trebuie să comunici despre campanii cu sens, care schimbă percepții sau inițiative care își propun să facă lumea un pic mai bună. Cu decizii care trebuie luate repede, dar asumate pe termen lung. Și în mijlocul acestui haos ordonat, ai nevoie de ceva foarte simplu: discernământ.
Nu o să ai întotdeauna fraza perfectă. Dar dacă îți acorzi timp, o să spui exact ce trebuie, când trebuie. Și de fiecare dată când nu știu ce să spun, mă întorc aici. În punctul ăsta liniștit, din care cuvintele vin nu pentru că trebuie, ci pentru că ele contează.
Liniștea e parte din munca mea. Nu e o pauză. E o etapă. Cuvintele bune nu se scriu în grabă. Nici în presiune. Se așază când le lași spațiu.
Dacă și tu ești om de comunicare și ți s-a întâmplat să nu știi ce să spui, poate e în regulă. Poate asta înseamnă că îți pasă. Și poate că acolo începe, de fapt, comunicarea care contează: dintr-un moment de sinceritate cu tine, înainte de a formula ceva pentru ceilalți.
Poate nu vorbim suficient despre tăcerile din meseria noastră. Dacă simți că rezonezi, lasă-mi un gând.
Pe curând,
Ioana
Acest editorial este scris la invitația Efectiv Podcast, singurul podcast din România care urmărește să descopere cum comunicarea poate să contribuie la o lume mai bună, prin discuții bazate pe date empirice și dezbateri cu experți din sectoare multiple.
Ioana Duca este Co-host Efectiv Podcast și PR & CSR Manager pastel
Abonează-te la #EfectivPodcast pe YouTube pentru ne lăsa pe noi să-ți aducem aminte când publicăm un episod nou.
Urmărește-ne aici, pe Facebook, Instagram sau TikTok, dacă îți sunt mai la îndemână.
Îți mulțumim pentru că și tu vezi în comunicare potențialul de a face bine.
Credem că prin comunicare poți genera un impact pozitiv în societate. Suntem hotărâți să documentăm mijloacele prin care faci asta. Abonează-te și susține căutarea noastră!