Laura Iane, despre efectul creativității în comunicare #1
Care sunt tehnicile creative, cum să le folosim și de ce orice proiect de comunicare ascunde o ocazie să genereze un impact?
Care sunt tehnicile creative, cum să le folosim și de ce orice proiect de comunicare ascunde o ocazie să genereze un impact? Laura Iane, Creative Strategist Efectiv Podcast, Executive Creative Director la pastel și Cofondator la Copera Branding răspunde la aceste întrebări. Un editorial despre efectul creativității în comunicare, publicat de 2 ori pe lună.
Când eram mică, voiam să mă fac un om bun
Și am ajuns să lucrez în publicitate.
Ce om bun poți să fii când job-ul tău înseamnă să promovezi detergenți, telefoane mobile, abonamente nelimitate, consumerism nestăpânit - ar zice unii?
La început eram acolo, cu mânecile suflecate, să impresionez prin ideile mele creative, să fac treabă bună, să nu care cumva să nu mă fac remarcată. Nu conta că foloseam stereotipuri cam ciudate, că promoțiile erau cam agresive, că alternativa absurdă era absurdă de-a dreptul.
Până într-o zi
O zi oarecare, dar pe care mi-o aduc aminte perfect. Pentru că în acea zi am văzut un spot TV care a schimbat ceva în mine definitiv.
Povestea era cam așa:
O femeie în jur de 30 de ani alerga pe o plajă la primele ore ale dimineții. Cadre superbe cu răsăritul și calmul de pe fața ei. La un moment dat, camera se apropie de ea și observăm cum expresia de pe fața ei se schimbă. Ea devine mirată și îngrijorată și privește către ceva ce noi nu vedem încă. Își scoate telefonul și face o poză. Deducem că trimite poza către mai mulți prieteni pentru că imediat după acest moment vedem o serie de cadre cu diferiți oameni treziți din somn de soneria mesajului. Aceștia se uită la telefon și reacționează imediat. Se îmbracă în mare fugă și ies pe ușă. Urmează câteva cadre cu ei alergând pe plajă spre locul unde se află femeia care alerga. Camera ne dezvăluie, într-un final, ce văzuse. O balenă blocată pe mal. Următoarele cadre ne arată cum toți prietenii ei o ajută să împingă balena înapoi în apă. Și cum, bineînțeles, reușesc.
Aș vrea să vă spun ce promova, dar nu mai știu exact. Parcă era un nou serviciu de MMS-uri sau o cameră mai performantă pentru un telefon – îmi aduc aminte că era un telefon cu clapetă. Ați putea să vă gândiți că nu au stat prea bine cu brand attribution-ul, dar hai să fim îngăduitori – au trecut cam 20 de ani de atunci.
Vă întrebați oare de ce a avut un impact așa de mare asupra mea
Păi, m-a făcut să îmi doresc să fiu un prieten mai bun pentru că mi-a adus aminte cât de important e să ai prieteni. Da, da. În timp ce vedeam cum săreau oamenii din pat datorită mesajului ei mă gândeam cât de tari sunt oamenii ăia. Și mă gândeam că vreau să fiu și eu așa.
Ați putea contesta foarte ușor “reach-ul” acestei “reclame”: „Pe câți oameni crezi tu, Laura, că i-a făcut să își dorească ce ți-ai dorit tu?”
Ei bine, măcar pe încă unul. Știți cum e, azi 1%, mâine 1%, și tot așa.
Dacă noi, toți oamenii de comunicare, am plasa câte o pildă mică în campaniile noastre, efectul bun ar fi unul destul de mare, nu credeți?
Acest editorial este scris la invitația Efectiv Podcast, singurul podcast din România care urmărește să descopere cum comunicarea poate să contribuie la o lume mai bună, prin discuții bazate pe date empirice și dezbateri cu experți din sectoare multiple.
Laura Iane este Creative Strategist Efectiv Podcast, Executive Creative Director la pastel și Cofondator la Copera Branding
Abonează-te la #EfectivPodcast pe YouTube pentru ne lăsa pe noi să-ți aducem aminte când publicăm un episod nou.
Urmărește-ne aici, pe Facebook, Instagram sau TikTok, dacă îți sunt mai la îndemână.
❤️
Big like for the story. It reminds me to call that friend of mine. 🤗