Laura Iane, despre efectul creativității în comunicare #2
Când tot ce trebuie să faci este să crezi
Nu mă așteptam neapărat să scriu aici despre o carte, dar sunt bântuită de ce am citit acum câțiva ani în “The Art of Possibility”.
În primul rând, aș vrea să punctez faptul că există posibilitatea (pun intended) ca un dirijor de orchestră să scrie o carte împreună cu o terapeută și coach (Benjamin Zander este dirijorul Orchestrei Filarmonice din Boston, iar Rosamund Zander a fost terapeută și coach în leadership).
În al doilea rând, recomand citirea ei de fiecare dată când îți dai seama că te-ai apucat iar de construit ziduri. Cele mai multe sunt făcute din cărămizi randate de gândirea noastră limitativă. Avem un talent special să ne plasăm în față tot felul de bariere, care mai de care mai bine argumentate.
Revenind la ideea care mă bântuie...
Benjamin Zander a observat că studenții săi erau torturați de frica de a eșua. Mulți dintre ei erau atât de concentrați să obțină o notă mare și să nu greșească, încât își pierdeau din creativitate și, cel mai important, pierdeau din pasiunea pentru muzică.
Ideea lui de a schimba acest mecanism al studenților lui este dovada cea mai clară a faptului că ce ni se spune și, mai mult decât atât, ce ne spunem singuri, are un efect foarte puternic în realitatea vieții noastre și în rezultatele acțiunilor noastre.
Benjamin a oferit tuturor un „A” la începutul cursului cu o singură condiție:
Benjamin a oferit tuturor un „A” la începutul cursului cu o singură condiție: fiecare student să îi scrie o scrisoare în care să se imagineze la finalul cursului și să explice cum a ajuns să merite acel „A”. Ei și-au imaginat cum au învățat să cânte cu mai multă încredere, cum au reușit să depășească blocajele interioare sau cum au ajuns să se bucure din nou de muzică, fără frica de judecată.
Zander a observat că această metodă nu doar că i-a ajutat să fie mai relaxați, dar i-a făcut și să se implice și mai mult. Când începi să acționezi ca și cum ai fi deja capabil, începi să devii acea versiune mai bună a ta.
Practic, oferindu-le un „A” din start, Zander le-a dat permisiunea de a deveni muzicienii care își doreau să fie, fără frica paralizantă de a greși.
Profesorul meu din facultate a vrut sa îmi dea nota 10 pe o temă pe care nu am putut, inițial, să o fac, spunându-mi că poate face o excepție, că știe că eu sunt la un nivel bun și că rămâne între noi. Ce s-a întâmplat a fost că m-a ambiționat; m-am chinuit și am reușit să îmi fac tema în timpul scurt care îmi rămăsese.
Câteodată, chiar e inutil să îți spună cineva ce nu știi să faci sau ce nu ți-a ieșit
Am crezut inițial că ego-ul meu nu a putut să ducă o notă nemeritată și că de aceea m-am montat așa, dar după ce am citit cartea, mi-am dat seama că profesorul meu mi-a dat încredere și m-a ajutat să mă acomodez cu ideea că s-ar putea să nu îmi iasă și că asta nu înseamnă mare lucru.
Ceea ce încerc eu sa spun aici este ca oferirea unui “A” (adică unei note de 10) se referă la a încerca sa vezi ce e mai bun în oameni, în general. Câteodată, chiar e inutil să îți spună cineva ce nu știi să faci sau ce nu ți-a ieșit. Sunt șanse mari ca tu să știi deja și să te judeci aspru din cauza asta.
Am ascultat-o pe Ellen Langer povestind în podcastul lui Huberman despre faptul că la școală, testele sunt gândite în așa fel încât să dezvăluie ceea ce nu știi. Sistemul educațional e adesea construit pe deficite, nu pe potențial. E suficient să ne uităm la faptul că greșelile sunt subliniate cu roșu: un detaliu care arată cum școala pune accent pe „eșec”, și nu pe învățare.
Oare ce efecte ar avea asupra copiilor dacă profesorii ar evidenția cu verde ceea ce e corect și bine făcut?
“Oh, my God. I made a mistake! How facinating!” *
*Nu mai știu exact unde am auzit acest mesaj, dar pare că mă bântuie și el.
Acest editorial este scris la invitația @Efectiv Podcast, singurul podcast din România care urmărește să descopere cum comunicarea poate să contribuie la o lume mai bună, prin discuții bazate pe date empirice și dezbateri cu experți din sectoare multiple.
Laura Iane este Creative Strategist Efectiv Podcast, Executive Creative Director la pastel și Co-fondator la Copera Branding.
O poți citi pe Laura Iane lunea, de două ori pe lună, chiar aici.
O poți asculta pe Laura Iane în episodul 18 Efectiv Podcast aici.
Subscribe la #EfectivPodcast și lasă-ne pe noi să te anunțăm când publicăm ceva nou.