0:00
/
0:00
Transcript

Efectiv Podcast #17 - Adrian Asoltanie, despre efectul comunicării asupra banilor din buzunar

Ce ne rezervă 2025 din punct de vedere financiar? Ce facem cu banii când intră salariul? Cum moderează banii relația cu partenerul de viață?

Este banul ochiul dracului? Cine cheltuie mai mult, bărbații sau femeile? Cardul de credit – e bun sau rău? Vine criza financiară în 2025? Ar trebui să punem bani deoparte? Adrian Asoltanie, unul dintre veteranii în consiliere financiară din România, a venit la Efectiv Podcast.

Banul este un amplificator care poate accentua caracterul unui om – ne spune Adrian în timp ce ne așezăm cu grijă la o discuție despre bani în 2025. Continuăm cu o întrebare care se pune imediat după, și anume: ce caracter are acel om?

Episodul 17 din Efectiv Podcast este despre efectul pe care îl poate avea comunicarea în buzunarele noastre.

Am pornit de la expresiile superstițioase românești despre bani și despre efectul pe care îl resimțim și astăzi ca urmare a tiparului de gândire pe care l-am moștenit.

„Apropo de vorba asta cu banii-s ochiul dracului, părerea mea este, și ce-am observat de-a lungul timpului întâlnindu-mă cu zeci de mii de oameni la tot felul de cursuri pe care le țin eu, banul de fapt fiind o resursă foarte puternică, care au un impact asupra multor aspecte ale vieții, par să aibă o putere din asta extraordinară. După părerea mea, banii vin mai degrabă să mărească ceea ce persoana respectivă într-un fel e deja… e ca un fel de lupă..”

Am vorbit despre tehnici propriu-zise prin care învățăm să devenim „gardienii galaxiei” numit bugetul familiei.

„Da, (banii - n.r.) vorbesc numai că trebuie să-i înțelegi, trebuie să-i asculți în primul rând, după aceea trebuie să-i înțelegi. Mie mi se pare că noi ca români nu prea ne înțelegem banii. Nu prea ne înțelegem, dar la lucruri foarte simple cum ar fi, hai să facem un buget, că tot menționai ideea de buget. Să-ți faci un buget înseamnă să înțelegi ce bani îți intră în casă, pe ce se duc, ca să poți să influențezi acest tipar.”

Am vorbit despre familie, educație și școală - din perspectiva banilor.

”… indiferent ce resurse ați avea voi ca părinți sunt resursele voastre ca părinți nu înseamnă în mod automat că ele sunt resursele copilului… dacă ai o firmă de succes, copilul trebuie să înțeleagă că nu el a construit acea firmă de succes și milioanele din contul firmei de succes nu sunt milioanele copilului și în mod automat totul se transferă. Iar această provocare e mai mare la părinții cu resurse consistente. Pentru că trebuie să-ți ghidezi copilul să înțeleagă ce are de făcut cu resursele, pentru că și milioanele alea sau apartamentele alea se pot face praf imediat.”

Și am vorbit despre ceea ce lăsăm în urmă prin felul în care ne comportăm cu propriile finanțe.

„E mult mai bine atunci când mă duc să vorbesc într-o clasă. Pentru că atunci eu am un impact, eu mă duc acolo două ore, povestesc ceva, facem niște… dar copilul rămâne în anturajul respectiv. E foarte important să atingi puțin și anturajul lui, cei cu care își petrece timp. De aceea e mai de efect, de exemplu, când mă duc într-o companie și stau de vorbă cu un grup de angajați. Pentru că altminteri poate să vină unul mai curios, citește o carte, își cumpără cursul online de la mine de pe site, face de capul lui un efort, dar ce să vezi? La cafele, la țigări și la discuții, tot cu colegii se întoarce. Și impactul sau schimbarea se întâmplă în momentul în care e o masă critică de oameni care zic, „da mă, cred că e bine să ne facem bugetul”

Principalele subiecte abordare

1. Sunt banii ochiul dracului?

2. De ce își dau oamenii viața pentru bani?

3. Cum va fi 2025 din punct de vedere financiar?

4. Este sau nu este bun cardul de credit?

5. Cine cheltuie mai mult, bărbații sau femeile?

6. Cum faci educație financiară cu copiii tăi

7. Au educație financiară adolescenții din România?

8. Ce e impact are partenerul tău asupra succesului financiar.

9. Ce sumă trebuie să câștigi în România pentru ca banii să nu mai aducă fericirea.

10. Cum să cheltui banii inteligent ca să nu ajungi fără resurse.

Urmărește-l și află mai multe despre Adrian Asoltanie

Website

Facebook

Instagram

TikTok

Subscribe to #EfectivPodcast

Podcastul apare o dată la 3 săptămâni, miercuri.

Știm, trăim vieți aglomerate.

Click subscribe button și notification bell la contul de YouTube, dacă vrei să nu ratezi momentul în care publicăm content nou.

Sau abonează-te la Efectiv Podcast chiar aici, pe Substack și rămâi la curent direct de pe mail, cu fiecare material pe care îl publicăm.

Citește-ne

Pe lângă podcast, publicăm și 3 editoriale cu recurență, scrise de Laura, Ioana și Ioan.

În curând, vom adăuga și alte materiale care completează documentarea mijloacelor prin care poți genera un impact pozitiv prin comunicare.

#EfectivPodcast pe social

Hai să ne conectăm pe Facebook, Instagram, TikTok și LinkedIn pentru a comenta, dezbate și schimba păreri.

Rămâi conectat cu noi pe Substack pentru a explora mai departe de Podcast ce înseamnă comunicarea cu efect. Găsești editoriale scrise de specialiști, dar și alte materiale legat de activitatea podcastului, precum interviuri sau proiecte speciale.

#EfectivPodcast mission

Misiunea proiectului este de a aduce specialiști și profesioniști la aceeași masă pentru a explora metodele, mecanismele și rezultatele infuzării binelui în proiectele de comunicare.

Te invităm să vii alături de noi pentru a face asta împreună.

Discussion about this video