0:00
/
0:00
Transcript

Efectiv Podcast Episodul 15 - Ana Rubeli, fondatoarea Aici A Stat, despre efectul patrimoniului

Pot pereții să spună povești? Există emoție în ștucaturi? De ce avem nevoie pentru a da viață trecutului nostru ascuns în zidurile orașului?

Deschidem anul 2025 cu un episod despre efectul comunicării în promovarea patrimoniului. Un episod necesar și cu un farmec de călătorie, trăit cu drag alături de Ana Rubeli, fondatoarea Asociației Culturale „Aici a stat”.

… mi-am dorit foarte mult să trezesc această conștiință colectivă a noastră cu privire la emoția casei și a omului respectiv. Pentru că fiecare casă a fost construită de cineva care i-a împrumutat un pic din personalitatea sa.

Ana folosește comunicarea într-o zonă de nișă, cum ar spune orice specialist din domeniu, dar cu o misiune cât se poate de clară: promovarea patrimoniului cultural românesc.

… clădirile de patrimoniu nu sunt asigurabile în momentul în care au expertiză de risc făcută… mi-am pus mereu problema ce putem face pentru ele. Nu înseamnă că prin asociația mea reușesc să asigur vreo clădire de patrimoniu, sper să reușesc să trezesc conștiința oamenilor pentru a le restaura corect, astfel încât ele să ajungă în rând cu restul clădirilor, să spun așa.

Dacă te-ai trezit măcar o dată pierzându-te pe străzile din București.

Dacă te-ai observat căscând gura la tencuiala unei case vechi.

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce îi spune mahala.

Atunci, probabil vei găsi răspunsuri importante în acest dialog savuros.

De ce „Aici A Stat”?

Ana a pornit călătoria ei de la o formulă care se tot repetă atunci când vorbești despre istoria unei case - „aici a stat..”

Explorările ei urbane sunt direct legate de pasiunea pentru poveștile oamenilor ascunse în spatele unor ștucaturi neglijate de vremuri.

„Cred că există o nostalgie, dar pe care nu știm încă să construim… eu am încercat să fac clădirile vedete în online, și clădirile și personalitățile care le-au dat viață, pentru că și ele au un act de naștere, exact cum avem și noi o autorizație de construcție care se află în arhive de cele mai multe ori… și trebuie să ne legăm de emoția pe care ne-o transmite o clădire. Și aceste clădiri, care de cele mai multe ori sunt crăpate, au o tencuială ușor decrepită, au multe povești de spus, dincolo de tristețea care ți-o emană. Și mi-am dorit foarte mult să trezesc această conștiință colectivă a noastră cu privire la emoția casei și a omului respectiv.”

Aici a Stat promovează clădirile istorice și poveștile personajelor care le-au locuit cu scopul de a readuce în atenția publicului frumusețea și importanța patrimoniului național.

Ana este fondatorul Asociației Culturale Aici a Stat – inițiativă menită să susțină și să extindă inițiativele de promovare a patrimoniului cultural.

Atracția patrimoniului

Ea ne-a povestit despre ce îi atrage pe oameni la patrimoniu, despre puterea comunității din online în felul în care face cunoscute niște case pierdute în umbra unui trecut înnegrit cu evenimente tragice.

Am identificat și câteva mecanisme prin care poți pune urbanismul într-o lumină care să atragă oamenii, dar și despre schimbările pozitive pe care le-a generat pandemia în ceea ce privește părerea oamenilor despre patrimoniul cultural.

Mahalaua

Discutând despre cartea scrisă de Ana, „Mahalale de patrimoniu: Sfânta Ecaterina și Flămânda” am aflat de proveniența acestui cuvânt și am realizat că, cel mai probabil, cu toții trăim într-o mahala astăzi.

Toată lumea m-a întrebat cum mahalale, că sunt în centru, sunt la baza dealului mitropoliei, dar mahala era cuvântul din dicționar pentru cartier în perioada în care eram filo-otomani. Și acest termen a fost folosit și după regulamentele organice. Avem acte în arhive pe care le-am studiat unde se regăsește cuvântul „mahala”, care ulterior a fost înlocuit de „suburbie” și ulterior, când am devenit filo-francezi, a fost înlocuit de „cartier”.

Turism în București

Nu este chiar primul gând care îți vine în minte ca bucureștean - că acest oraș ar putea fi unul turistic -, dar realitatea ne arată că localnicii au tendința de a subestima potențialul acestui oraș pentru a atrage străini în vizită.

Da, pentru că turiștii străini, exact cum spui tu, aleg poveștile. Ei au deja un fond construit, restaurat, dacă vorbim mai ales de cei din vest, din Germania, Anglia, Franța. Și pe ei nu-i impresionează neapărat o clădire restaurată perfect sau un centru impecabil. Ei caută fix ceva opus. La fel cum, când ne ducem undeva, căutăm ceva diferit - ineditul. Și, da, povestea are puterea de a atrage și nu au fost puține cazuri de turiști străini care s-au stabilit aici după un anumit element care i-a cucerit.

Am vorbit cu Ana despre farmecul de a te pierde pe străzile orașului în plimbare, dar și despre tendința oamenilor de a pune pe primul loc imaginea - element ce afectează investiția în lucrurile care durează.

Află mai multe despre Ana și proiectele ei

Despre Ana poți afla mai multe participând la evenimentele dedicate patrimoniului pe care le organizează periodic, dar și urmărind-o în online.

Urmărește-o pe Ana pe:

Instagram

Facebook

Urmărește proiectul Aici A Stat pe:

Instagram

Sau direct pe site-ul dedicat.

Subscribe to #EfectivPodcast

Podcastul apare de două ori pe lună, în fiecare miercuri.

Știm, trăim vieți aglomerate.

Click subscribe button și notification bell la contul de YouTube, dacă vrei să nu ratezi momentul în care publicăm content nou.

Sau abonează-te la Efectiv Podcast chiar aici, pe Substack și rămâi la curent direct de pe mail, cu fiecare newsletter pe care îl publicăm.

#EfectivPodcast pe social

Hai să ne conectăm pe Facebook, Instagram, TikTok și LinkedIn pentru a comenta, dezbate și schimba păreri.

Rămâi conectat cu noi pe Substack pentru a explora mai departe de Podcast ce înseamnă comunicarea cu efect (mai multe detalii, în curând!)

#EfectivPodcast mission

Misiunea proiectului este de a aduce specialiști și profesioniști la aceeași masă pentru a explora metodele, mecanismele și rezultatele infuzării binelui în proiectele de comunicare.

Te invităm să vii alături de noi pentru a face asta împreună.


Discussion about this video