0:00
/
0:00
Transcript

Efectiv Podcast #18 - Laura Iane, despre efectul creativității în comunicare și antreprenoriat

Ce înseamnă să fii creativ în era AI? E un skill cu care ne naștem sau la care putem lucra? Pot antreprenorii să se implice în procesul de branding al propriei companii? De ce ar face-o?

Am început o serie dedicată antreprenorilor români care generează efecte pozitive prin comunicare. Și pentru avanpremieră, am ales un invitat pe măsură.

, Creative Strategist #EfectivPodcast, Executive Creative Director la pastel și Cofondator la Copera este un specialist cu aproape 20 de ani de experiență în industria publicității și a comunicării vizuale. Laura este și cadru asociat la Facultatea de Comunicare și Relații Publice unde coordonează o altfel de echipă de creație, rezolvând brief-uri cu studenții din anul 1, alături de Dana Nae Popa, inițiatoarea acestui podcast.

Laura Iane și-a început cariera în anul 2 de facultate și a evoluat, de-a lungul timpului, până la coordonarea proiectelor din poziția de Executive Creative Director și iată, de peste 2 ani, antreprenor în branding. O parte dintre campaniile la care a lucrat au fost premiate în marile competiții internaționale ale industriei (Cannes Lions, New York Festival, Clio Awards, LIA, Golden Drum). De aproape 8 ani este unul dintre oamenii cheie ai agenției pastel.

În acest episod ne-am dorit să aflăm ce înseamnă branding participativ, cum se vede creativitatea din ochii unui director de creație din advertising cu aproape 2 decenii de experiență, cum se pricep antreprenorii din România la naming, art design și strategie de comunicare și multe altele.

Am atins subiectul propriei voințe, vorbind despre motivele din spatele ideii de a crede că orice îți dorești e mai degrabă posibil.

Pentru că, da, tot efortul tău va fi în direcția aia sau, mă rog, mare parte din efort.

Laura ne-a răspuns la una dintre enigmele momentului - e mai bine să fii angajat sau antreprenor?

Eu cred că e un mic mit aici. Dar bineînțeles, nu am adevărul absolut. Pentru că atunci când ești angajat... Tu ești, să zicem, între ghilimele, limitat de frame-ul companiei și de managerii, liderii ei… ești limitat în sensul că trebuie să urmezi un lider care are o anumită viziune…. În antreprenoriat tu lansezi viziunea, dar ești limitat de oamenii care ți-o urmează.

În acest episod am aflat de ce branding-ul ar fi mai bine să se facă împreună cu antreprenorii și nu doar pentru ei.

Eu și Dana am visat că antreprenorii își doresc să contribuie la această construcție de brand ca la o carte pentru business-urile lor și eu cred că am visat bine pentru că pur și simplu, lucrând cu antreprenorii, și eu și Dana în diverse contexte, ne-am dat seama că ei au un instinct extraordinar de bun și au tot felul de idei… despre cum ar trebui să-și poziționeze business-ul… despre cum ar trebui să se numească… despre cum ar trebui să arate...

În discuțiile noastre din studioul Efectiv Podcast am pus la test mai multe mituri despre antreprenori, iar răspunsurile Laurei au fost cât se poate de „insightful” cum le place oamenilor de comunicare să spună.

Laura ne-a povestit și despre cartea pe care vrea să o scrie - despre femeile care nu vor să facă copii.

Sunt convinsă că aș ajunge la niște povești extraordinar de interesante

Apoi am explorat tehnicile prin care poți face ca fiecare campanie de comunicare să aibă o pildă care să producă o schimbare.

Am atins și aspectul AI și zona de social și cum, conform unui director de creație cu decenii de experiență, platformele de social media nu sunt neapărat sursa zero a unei educații vizuale.

Laura ne-a vorbit despre cum aplică ea principiul de 1% în comunicare, dar și cum le recomandă studenților de la facultate să abordeze comunicarea în era AI.

Aș schimba din jurul studenților pe oricine care vine să le spună că nu se poate face ceva. Aș schimba din jurul studenților oameni care își pun bariere înainte să înțeleagă orice. În primul rând. Și în al doilea rând, cred că aș schimba ideea de curs și aș redenumi cursul ca, nu știu, proiect, poate, proiectul numărul 1, proiectul numărul 2, proiectul numărul 3.

Urmărește-o și află mai multe despre Laura Iane

Copera

LinkedIn

Subscribe to #EfectivPodcast

Podcastul apare o dată la 3 săptămâni, miercuri.

Știm, trăim vieți aglomerate.

Click subscribe button și notification bell la contul de YouTube, dacă vrei să nu ratezi momentul în care publicăm content nou.

Sau abonează-te la Efectiv Podcast chiar aici, pe Substack și rămâi la curent direct de pe mail, cu fiecare material pe care îl publicăm.

Citește-ne

Pe lângă podcast, publicăm și 3 editoriale cu recurență, scrise de Laura, Ioana și Ioan, dar și interviuri scrise 1 dată pe lună. Citește-l pe primul aici.

În curând, vom adăuga și alte materiale care completează documentarea mijloacelor prin care poți genera un impact pozitiv prin comunicare.

#EfectivPodcast pe social

Hai să ne conectăm pe Facebook, Instagram, TikTok și LinkedIn pentru a comenta, dezbate și schimba păreri.

Rămâi conectat cu noi pe Substack pentru a explora mai departe de Podcast ce înseamnă comunicarea cu efect. Găsești editoriale scrise de specialiști, dar și alte materiale legat de activitatea podcastului, precum interviuri sau proiecte speciale.

#EfectivPodcast mission

Misiunea proiectului este de a aduce specialiști și profesioniști la aceeași masă pentru a explora metodele, mecanismele și rezultatele infuzării binelui în proiectele de comunicare.

Te invităm să vii alături de noi pentru a face asta împreună.

Discussion about this video