… au căutat să sădească semințele unei mentalități prin care oamenii și natura să trăiască împreună.
Cunoscuți în mod special pentru toate acțiunile întreprinse pe zona de plantare, acești oameni sunt în primul rând iubitori de natură.
Adoptă un copac, Atelierul de pânză, Recicleta, Biroul eco, Bine primit, Eco provocarea, Harta Reciclării, Regenesis, Roua din Vurpăr și multe alte proiecte stau mărturie pentru pasiunea cu care Viitor Plus a abordat dezvoltarea durabilă în România.
În studioul Efectiv Podcast au venit chiar fondatorii organizației, Teia Ciulacu și Mircea Ilie. Doi oameni cu povești de viață care explică parcă și mai bine de unde vine pasiunea puternică pentru o existență trăită cu scop.
Am căutat să aflăm cât de importantă este comunicare în spațiul sustenabilității cu impact real.
„Păi, noi tot timpul ne-am gândit cum să o aducem în planul practic, că pe planul academic l-au studiat mulți înaintea noastră și noi am citit foarte multe studii, așa am ajuns să cunoaștem, să înțelegem și să iubim conceptul de sustenabilitate, care e o aspirație așa de viitor și de o lume mai bună.
Însă când ajungi la întrebările pragmatice, cum faci tranziția către o astfel de lume, cum aplici în practică, cum vii cu idei noi care schimbă modul de a face lucrurile curent, atunci încep să apară dificultățile, provocările și de aici am pornit.”
Am povestit despre cum să faci diferența între a avea despre ce să vorbești și a vorbi despre ce nu ai.
„În lumea de azi este greu să diferențiezi între o comunicare care are substanță în spate și o comunicare care este doar de dragul fațadei… și cred că diferența (ca ne plac cifrele) o fac faptele.
Nu trebuie să te uiți la ce spune popa, ci la ce face popa. Nu la ce zice ONG-ul sau comunicatorul sau compania sau oricine comunică sau politicianul și să te uiți la ce a făcut.”
Am vorbit despre realitățile științifice care generează anxietatea de mediu în rândul unora dintre oameni.
„Se vorbește de depresii și de eco-anxietăți și sunt reale pentru cei care sunt în domeniu, mai ales în zona oamenilor de știință, de exemplu. A oamenilor care iau contact cu această imagine de ansamblu, care au acces la date. Sau vor să se uite pe bune la lucrurile astea… și îi înțelegi, pe deoparte. Dar știi că nu poți să le rezolvi, decât fiind în mijlocul acțiunii. Crezând în tine și în fiecare lucru pe care poți să-l faci zi de zi, în sfera ta de influență.”
Am listat soluții reale pe care fiecare dintre noi le are la îndemână.
Și am aflat de ce optimismul este varianta cea mai sănătoasă de a ne aduce împreună înspre conservarea stilului de viață pe care îl avem astăzi.
A conserva natura este despre a ne da o șansă să ne bucurăm în continuare de ea, este de părere cofondatorul organizației Mircea Ilie.
Află mai multe despre proiectele Viitor Plus
Pe site-ul lor https://www.viitorplus.ro/
Pe Facebook
Pe Instagram
Subscribe to #EfectivPodcast
Podcastul apare o dată la 3 săptămâni, miercuri.
Știm, trăim vieți aglomerate.
Click subscribe button și notification bell la contul de YouTube, dacă vrei să nu ratezi momentul în care publicăm content nou.
Sau abonează-te la Efectiv Podcast chiar aici, pe Substack și rămâi la curent direct de pe mail, cu fiecare newsletter pe care îl publicăm.
#EfectivPodcast pe social
Hai să ne conectăm pe Facebook, Instagram, TikTok și LinkedIn pentru a comenta, dezbate și schimba păreri.
Rămâi conectat cu noi pe Substack pentru a explora mai departe de Podcast ce înseamnă comunicarea cu efect. Găsești editoriale scrise de specialiști, dar și alte materiale legat de activitatea podcastului, precum interviuri sau proiecte speciale.
#EfectivPodcast mission
Misiunea proiectului este de a aduce specialiști și profesioniști la aceeași masă pentru a explora metodele, mecanismele și rezultatele infuzării binelui în proiectele de comunicare.
Te invităm să vii alături de noi pentru a face asta împreună.
Share this post