0:00
/
0:00
Transcript

Efectiv Podcast #20 - Anca Amariei, despre efectul respirației în comunicare și antreprenoriat

Este nevoie de mental care în companii? Cu ce provocări de sănătate mintală se confruntă un antreprenor? Poți face un business cu soțul?

Am continuat seria noastră dedicată antreprenorilor care generează un efect prin comunicare. În Episodul 20 Efectiv Podcast am stat de vorbă cu Anca Elena Amariei-Stănculescu, primul terapeut prin yoga din România, acreditat de către IAYT (the International Association of Yoga Therapists), după o formare de peste 800 de ore la Institutul de Terapie prin Yoga din Amsterdam.

Share

Anca este specializată în neuromindfulness, acordarea primului ajutor în sănătatea mintală, trauma-informed yoga şi antrenamente de respiraţie.

Alături de Matei Stănculescu, a pus bazele Centrului Eka, un centru care promovează o abordare integrată a stării de bine, combinând terapii pentru minte, corp și relații.

Misiunea Ancăi este de a ghida oamenii în călătoria lor spre echilibru și armonie, oferindu-le instrumentele necesare pentru a trăi o viață împlinită și sănătoasă.

Am discutat despre saltul Ancăi de la peste 15 ani de comunicare corporate la antreprenoriat… suprapus cu apariția unui copil și, deci, toate responsabilitățile aferente de mamă.

Meseria mea pe atunci era despre foarte multe planuri, foarte multe scenarii, mai ales când am făcut comunicare de criză. În permanență mă pregăteam pentru diverse lucruri care se pot întâmpla, prevăzute sau neprevăzute. Ce pot să spun este că și atunci, și acum mă bucura foarte tare să lucrez cu oamenii, însă acum, de când sunt de partea cealaltă a baricadei și sunt în zona asta de sănătate, văd un pic mai repede impactul muncii mele.

Despre impact am discutat destul de multe în acest episod, mai ales în context de burnout.

Am povestit despre antreprenoriat fără frână - care duce inevitabil la ignorarea unor punct terminus în construcția succesului: sănătatea mintală și corporală.

Cât despre Centrul Eka, pentru Anca, declanșatorul a fost pandemia. Atunci, ea și soțul ei, Matei – psihoterapeut și cofondator al Centrului Eka – au început să colaboreze strâns. Deși lucra în corporație, ea avea deja formare în yoga și livra programe de well-being pentru colegi și alte companii.

Pandemia a întrerupt activitățile fizice, dar trecerea în online a adus un val de cereri: ateliere de mindfulness, yoga, exerciții de respirație. Anca le-a integrat treptat, singură și împreună cu Matei, completându-se reciproc – el pe zona emoțională, ea pe cea somatică.

Anca a început să predea din ce în ce mai mult, înțelegând foarte bine nevoile corporate, iar în timp, lucrând din diverse spații închiriate, s-a născut firesc ideea unui loc propriu.

Normal că ne-am dorit să aflăm care au fost provocările cele mai mari pentru Anca, un om care specializat în a-i ajuta pe alții să le facă față exact genul acestora de provocări.

Trebuie să recunosc că cea mai mare provocare este cea emoțională. Pentru mine a fost destul de grea desprinderea asta de zona aparent stabilă a corporației. Deși eu am ales-o și am făcut-o cu bună știință, dar nu știi niciodată ce e dincolo de… bineînțeles că pe hârtie lucrurile arătau într-un fel, în realitate au fost total diferite, dar cred că cea mai mare provocare este aceasta emoțională și mai este... provocarea de a jongla cu foarte multe roluri în același timp și cu foarte multă incertitudine. Pentru mine rolul de antreprenor s-a suprapus cu rolul de mamă. Băiețelul nostru avea un an și jumătate când am pornit Eka.

Alte subiecte atinse în episod

Beneficiile de a face un business cu soțul tău

Cum te ajută parentingul în antreprenoriat?

Care-i ordinea: întâi antreprenor și după părinte?

La ce vârstă e bine să te apuci de antreprenoriat?

E adevărat că dacă faci ce-ți place nu simți că muncești?

Au antreprenorii buton de STOP?

Când businessul tău merge, cum te dai în spate ca antreprenor?

Ce înseamnă primul ajutor în sănătate mintală?

Cu ce probleme de prim ajutor în sănătate mintală se confruntă companiile?

Cum gestionează managerii din România provocările de sănătate mintală din companii?

Cum se leagă yoga de antreprenoriat?

De ce terapie prin yoga?

Ce este somatizarea?

Ce rol joacă respirația ghidată în tratarea tulburărilor?

Ce face Yoga pentru femeile gravide

Despre programe pentru femei gravide în companii

Despre nevoile femeilor care devin mame

Despre terapia pentru copii

Ce i-ar recomanda Anca unui om care nu crede în terapie?

Care este viitorul în mental care?

Care-i cea mai simplă tehnică prin care poți gestiona stresul cotidian?

Află mai multe despre Anca

LinkedIn

Instagram

Facebook

Află mai multe despre Centrul Eka

website

Facebook

Instagram

LinkedIn

Subscribe #EfectivPodcast

Podcastul apare o dată la 3 săptămâni, miercuri, pe YouTube. Periodic le urcăm și aici, pe Substack.

Știm, trăim vieți aglomerate.

Click subscribe button și notification bell la contul de YouTube, dacă vrei să nu ratezi momentul în care publicăm content nou.

Sau abonează-te la Efectiv Podcast chiar aici, pe Substack și rămâi la curent direct de pe mail, cu fiecare material pe care îl publicăm.

Share

Citește-ne

Pe lângă podcast, publicăm și 3 editoriale cu recurență, scrise de Laura, Ioana și Ioan, dar și interviuri scrise cu specialiști din domenii multiple, 1 dată / lună. Citește-l pe primul aici.

În curând, vom adăuga și alte materiale care completează documentarea mijloacelor prin care poți genera un impact pozitiv prin comunicare.

#EfectivPodcast pe social

Hai să ne conectăm pe Facebook, Instagram, TikTok și LinkedIn pentru a comenta, dezbate și schimba păreri.

Rămâi conectat cu noi pe Substack pentru a explora mai departe de Podcast ce înseamnă comunicarea cu efect. Găsești editoriale scrise de specialiști, dar și alte materiale legat de activitatea podcastului, precum interviuri sau proiecte speciale.

#EfectivPodcast mission

Misiunea proiectului este de a aduce specialiști și profesioniști la aceeași masă pentru a explora metodele, mecanismele și rezultatele infuzării binelui în proiectele de comunicare.

Te invităm să vii alături de noi pentru a face asta împreună.

Discussion about this video