0:00
/
0:00
Transcript

Efectiv Podcast #19 - Regizorul Emanuel Pârvu, despre efectul filmului în comunicare

Regizorul filmului „Trei kilometri până la capătul lumii", care a primit Premiul Queer Palm la Festivalul de la Cannes, a venit la #EfectivPodcast

Un episod-manifest care respiră emoție și înțelepciune.

De la nostalgie la iubire, de la Dumnezeu la toleranță, de la Sfântu Gheorghe și până la viața de la catedră și viitoarea generație de cineaști, de la impact prin film la efect filmat.

Emanuel Pârvu este actor, regizor și scenarist român, unul dintre cele mai apreciate nume ale cinematografiei românești contemporane.

Emanuel a fost cunoscut inițial ca actor, dar în 2005 a intrat în regie, după ce a lucrat la teatrul Bulandra din București, urmat de teatrul independent Green Hours.

Piesa pe care a scris-o în 2006, „Sectorul S”, a fost nominalizată la „Premiul pentru Debut”, în cadrul galei UNITER.

Emanuel a câștigat recunoaștere internațională cu filme precum „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, premiat la Sarajevo pentru regie, și recent cu „Trei kilometri până la capătul lumii”, câștigător al premiului Queer Palm la Cannes 2024.

Share

Lucrările lui explorează adâncimea relațiilor umane și complexitatea morală, oferind publicului o oglindă subtilă, dar intensă a societății românești.

Tata muncea la Academia Română, care era în spate casei de vis-a-vis de McDonald's-ul, pe Take Ionescu, când treci de pe Magheru spre Lahovari, acolo e Institutul Brăiloiu al Academiei Române… și eu treceam… ieșeam de la școală din Amzei, treceam pe la Teatrul Creangă, treceam pe la sinagogă, treceam în Magheru și mă duceam la tată, la serviciu… și acolo, pentru un copil de șapte ani.. laboratorul de fotografie are, adică nu se mai termină joaca pentru că sunt șapte mii de pensule, de lupe, de obiective, de peliculă, de tot felul de chestii, adică nu se mai termină joaca, adică intri în universul ăla și s-a terminat.

Primele amintiri conștiente ale regizorului Emanuel Pârvu sunt, surprinzător - sau nu - legate de film.

primele amintiri, tot ce văd în imagini, conștient, cred că le am de la, adică nu cred, sunt sigur, le am de la grădina de vară din Constanța… mă ținea mama în brațe și vorbea că nu știam să citesc, vreo patru ani undeva așa, și-mi povestea și am văzut Sandokan, tigrul Malaeziei. Eram prin 82, sau nu știu, 83. Alea sunt primele amintiri conștiente de la grădină și am văzut, deci am văzut în vara aia Omul din Atlantis. Omul din Atlantis cu Patrick Dufy. Patrick Duffy este Bobby din Dallas.

Emanuel Pârvu ne-a trecut prin primele sale aventuri cu lumea poveștilor, pe când punea în scenă o piesă de teatru chiar în barul de la Green Hours, și cum era nevoit să lucreze noaptea, fiindcă restul zilei barul era deschis.

Unul dintre cei mai apreciați regizori contemporani din România ne-a povestit despre filmul premiat la Cannes, 3 kilometri până la capătul lumii și cum au decis să îl filmeze la Sfântu Gheorghe.

Pentru mine e cel mai frumos loc de pe pământ și nu cred că povestea asta putea fi spusă altundeva. Trebuia un loc, aveam nevoie în poveste de un loc de unde să nu poți pleca. Dacă ești în orice tip de sat, ieși la drum, faci autostopul, o iei pe jos, noaptea sau fugi peste câmpuri și fugi. De acolo nu poți să fugi, că acolo e Dunărea, și într-o parte marea.

Regizorul Emanuel Pârvu ne-a povestit despre subiectele sensibile pe care le abordează în filmele sale, dar și despre cât de multe prejudecăți și stereotipuri sunt încă prezente în România.

Ce-ai face tu dacă copilul tău vine și-ți spune „tata, sunt gay?” Cum faci cu chestia asta? Păi, ce să faci? Îi cumperi o acadea și... Ce poți să-i faci? Ce trebuie să-i faci? Zici, „bine, alocația ți-o dau tot pe card sau ți-o dau cash?” E ca și când ți-ar spune „tata, port ochelari”. „Ok. Și eu ce pot să fac? Adică, hai să mergem să-ți pui ochelari.” Adică, nu pot... „Tata îmi crește barbă. Hai să-ți cumpăr, mă rog, un aparat de bărbierit.” Adică, nu pot să...

Am atins și subiectul corupției din filmele românești, dar am vorbit și despre ce înseamnă iubirea necondiționată, cum o vede Emanuel Pârvu.

Natural, am ajuns să ne referim și la încrederea în Dumnezeu pe care acesta o are și cum credința îl face conștient că puterea omului este limitată.

Cred că este o perioadă în care, sper, generațiile care vin, care sunt… se duc la terapie, care nu consideră că biserica e un mediu toxic, fiind folosit Dumnezeu pe post de agent electoral… ci pur și simplu poți să faci o distincție între spiritualitate și hoția pe care o fac mulți preoți...

Emanuel Pârvu este apreciat ca o voce originală în cinematografia românească contemporană, cu un interes constant pentru teme sociale complexe și puncte de vedere nuanțate – așa cum el însuși afirmă, nu pretinde că deține adevărul absolut, ci caută să provoace întrebări și dialog.

Urmărește-l pe Emanuel Pârvu

Pe Facebook

Pe Instagram

Află mai multe despre proiectele lui

De la Cannes sau de pe IDMB

Subscribe #EfectivPodcast

Podcastul apare o dată la 3 săptămâni, miercuri.

Știm, trăim vieți aglomerate.

Click subscribe button și notification bell la contul de YouTube, dacă vrei să nu ratezi momentul în care publicăm content nou.

Sau abonează-te la Efectiv Podcast chiar aici, pe Substack și rămâi la curent direct de pe mail, cu fiecare material pe care îl publicăm.

Citește-ne

Pe lângă podcast, publicăm și 3 editoriale cu recurență, scrise de Laura, Ioana și Ioan, dar și interviuri scrise 1 dată pe lună. Citește-l pe primul aici.

În curând, vom adăuga și alte materiale care completează documentarea mijloacelor prin care poți genera un impact pozitiv prin comunicare.

#EfectivPodcast pe social

Hai să ne conectăm pe Facebook, Instagram, TikTok și LinkedIn pentru a comenta, dezbate și schimba păreri.

Rămâi conectat cu noi pe Substack pentru a explora mai departe de Podcast ce înseamnă comunicarea cu efect. Găsești editoriale scrise de specialiști, dar și alte materiale legat de activitatea podcastului, precum interviuri sau proiecte speciale.

#EfectivPodcast mission

Misiunea proiectului este de a aduce specialiști și profesioniști la aceeași masă pentru a explora metodele, mecanismele și rezultatele infuzării binelui în proiectele de comunicare.

Te invităm să vii alături de noi pentru a face asta împreună.

Share

Discussion about this video